U.S. Census Bureau Headquarters

  • 20160406_081237_025.jpg
  • 20160406_081237_026.jpg
  • 20160406_081237_027.jpg
  • 20160406_081237_028.jpg
  • 20160406_081237_029.jpg
  • 20160406_081237_030.jpg
  • 20160406_081237_031.jpg
  • 20160406_081237_032.jpg
  • 20160406_081237_033.jpg
  • 20160406_081237_034.jpg
  • 20160406_081237_035.jpg
  • 20160406_081237_036.jpg
  • 20160406_081237_037.jpg
  • 20160406_081237_038.jpg
  • 20160406_081237_039.jpg
  • 20160406_081237_040.jpg
  • 20160406_081237_041.jpg
  • 20160406_081237_042.jpg
  • thumbs__0062_us_census_bureau.jpg

Every 10 years for the census taking, the U.S. Census Bureau’s staff headcount expands and then contracts by one-third. SOM’s award-winning design for the federal agency’s headquarters accommodates this fluctuation in a large office building that nevertheless maintains an open, elegant feel.

The complex consists of two long, low-slung curving volumes separated by a courtyard. Their narrow footprints ensure daylight penetrates throughout the interiors. A brise-soleil of wavy, white oak panels reduces solar glare and helps the structure blend into its wooded, 80-acre site in suburban Maryland. Paired with a water reclamation system and other sustainable features, the sunshades helped this project earn LEED® Gold certification